Practica · 14 oktober 2022

Onderdompelen in de herfst

We zijn met klas 2 bezig met dichtheid, en met mijn collega had ik bedacht een practicumtoets te doen. We zijn de Action ingelopen om te kijken waarvan we leerlingen de dichtheid kunnen bepalen. Zo hebben we pompoentjes en besjes gekocht, normaal voor bloemstukjes ofzo. Het voordeel van de herfstobjecten is dat ze al een ijzerdraadje hebben die de leerlingen kunnen gebruiken voor de onderdompelmethode. Voor de pionnetjes hebben we ze zelf een haakje moeten geven.

Leerlingen krijgen allemaal een bekertje met drie voorwerpen; een blokje om met de schuifmaat te meten, een cilinder en een herfstig voorwerp. Voor de onderdompelmethode heeft de TOA haakjes gemaakt van tie-wraps. Goedkoop en makkelijk!

De dertig genummerde bekertjes krijgen de leerlingen bij aanvang van de practicumtoets. Nummer 1 t/m 10 moeten met een brede maatcilinder werken omdat anders de voorwerpen er niet in kunnen. De andere bekertjes kunnen met een smalle maatcilinder gemeten worden.

Loop ook eens de winkel binnen op zoek naar practicummateriaal. Leerlingen vinden dat echt leuk, het kost zoveel en het levert weer inspiratie op!