Simulaties · 21 december 2021

Elektriciteit met John Travoltage

Toen corona net begon was ik met de vierde klas bezig met elektriciteit. Ik heb toen alle gewone practica naar virtuele practica met elektriciteit simulaties omgeschreven. Deze kun je onderaan de pagina vinden. De eerste wil ik je niet onthouden want die vind ik gewoonweg hilarisch. Leerlingen moeten de stroomsterkte door John Travoltage uitrekenen. Dat is een PHET app waarin John Travolta met zijn voet over een kleed kan wrijven zodat hij statisch geladen wordt. Wanneer hij dan bij de deurknop komt met zijn arm ontstaat er stroom, en hoor je “bzzzzzt… au!” als je het geluid aan hebt staan.

John Travoltage

Leerlingen tellen hoeveel elektronen er in John zitten na het wrijven en rekenen dan de lading uit. Door de tijd van de schok te meten kunnen ze zo de stroomsterkte berekenen. Hiermee moeten ze dan beoordelen of John Travoltage gevaar loopt. Dat is niet het geval, maar wel leuk om te weten. Leerlingen leren hier werken met de lading van één elektron, de formule voor lading en stroomsterkte en met de wetenschappelijke notatie.

Ik heb het idee dat leerlingen elektriciteit beter begrijpen aan de hand van deze simulaties dan met gewone practica. Daar is namelijk ontzettend veel aan apparatuur wat afleidt. Daarnaast zijn in de simulatie elektronen te zien wat duidelijk maakt hoe snel ze stromen.

Hieronder staan de bestanden. Ik heb ze in OneNote gedistribueerd, daarom staan er gele lijntjes waar leerlingen wat moeten invullen. Met dank aan Remco Poulus die een extra practicum heeft toegevoegd!
Gebruik het, pas het aan en deel het!