Practica · 12 november 2021

Brekingsgrafiek

Met havo3 zijn we begonnen aan het hoofdstuk licht. Het is op dit moment proefwerkweek, en in plaats van een proefwerk heb ik een blokuur practicum ingepland met havo3. Zij gaan het materiaal van de halfronde schijf (zie foto hieronder) bepalen met behulp van een brekingsgrafiek. Hiervoor mogen we in ons spliksplinternieuwe lokaal de verduistering gaan uitproberen en de nieuwe stopcontacten!

De practicumopstelling om breking te meten

De leerlingen hebben in de laatste les het practicum voorbereid door de eerste stappen van het meetrapport op te schijven in hun practicumschrift (hier wijt ik op een later moment nog een logje aan). In plaats van dat ik de leerlingen berekeningen laat doen laat ik de leerlingen een brekingsgrafiek tekenen zoals die ook in het boek staat. In de grafiek staat op de horizontale as de hoek in lucht en op de verticale as de hoek in stof. Om het dit jaar eens anders te doen heb ik op een transparant folie verschillende brekingsgrafieken getekend. Het was vooral even gedoe om de excel-grafiek op 10×10 cm te krijgen. Ik heb bewust de assenindeling en labels weggelaten omdat leerlingen hier over na moeten denken in hun eigen grafiek.

Het transparante folie met verschillende brekingsgrafieken

Leerlingen hebben de breking gemeten met invalshoeken van 0 tot 85 graden met 5 graden als stapgrootte. Hierna konden ze een grafiek maken zoals in het boek met op de horizontale as de hoek in lucht en op de verticale as de hoek in stof. Dan kunnen ze het transparante folie er over heen leggen om te concluderen dat hun halfronde schijf van perspex is gemaakt. Heel intuïtief, makkelijk en ze checken of ze de assenindeling goed hebben. Hieronder zie je het werk van een leerling die netjes heeft gemeten; je kan de potloodlijn nog zien in de grafiek.

Het transparante folie over een brekingsgrafiek van een leerling heen.

Om jou het werk te besparen heb ik hieronder de pdf gezet zodat de grafiek 10x10cm blijft. Er is er één met assenlabels en één zonder zodat je die op transparante folie kan printen. Ik was te laat met mijn idee om die nog te kunnen bestellen dus ik heb hem overgetekend. Gebruik het, deel het en pas het aan!