Practica · 29 oktober 2021

Pepernotenpracticum

Ah, ze liggen alweer een hele tijd in de winkel: pepernoten. Maar als je nu toevallig met krachten bezig bent is dat hét moment voor het pepernotenpracticum om je leerlingen met de momentenwet aan de slag te zetten!

De meetopstelling met potlood, geodriehoek en pepernoten

Het idee heb ik niet zelf bedacht, Marijn van Nijhuis heeft dit practicum bedacht met M&M’s; grote en kleine. Ik heb het aangepast naar sinterklaastijd met zelfs een connect-the-dots opdracht op de achterkant. Leerlingen krijgen een instructievel met daarop de opdracht dat ze de gewone pepernoot moeten wegen. Hiermee bepalen ze de massa van de chocoladepepernoten met behulp van de momentenwet.

De opdracht vind je hieronder. Geen pepernotentijd? Dan heb ik ook de autodrop variant voor je! De pepernoten opdracht is bedoeld voor klas 4havo, de autodrop opdracht is bedoeld voor 3 havo. En zoals altijd; gebruik het, pas het aan en deel het!