Practica · 1 juli 2022

Buitenlesexcuus

Je hebt van die dagen waarop het zulk lekker weer is dat je wel buiten wel wil geven. Ik was met havo4 bij het onderwerp krachten en zo viel mijn oog op de tent die vanwege corona op het schoolplein was gezet. Het idee van de overkapping is dat leerlingen droog kunnen staan in de regen. Met lekker weer is het een schaduwplek. Deze tent hebben we gebruikt voor een krachtentekening.

De tent die vanwege corona ons plein siert

Leerlingen kregen de opdracht om de spankracht in de spanband van een lage paal te construeren en te bepalen. Om hier te komen hebben we eerst nagedacht over de krachten die op een paal werken. We kwamen uit op de normaalkracht, zwaartekracht, spankracht en de kracht van het doek. Om het geheel iets eenvoudiger te maken hebben we de zwaartekracht op de paal verwaarloosd zodat we met de drie overgebleven krachten een omgekeerde parallellogramconstructie konden maken.

Omdat er één bekende kracht moet zijn hebben we de normaalkracht beredeneerd. Leerlingen moesten aannames doen over hoe zwaar het tentdoek zou zijn. Het was interessant om te horen hoe leerlingen hierbij kwamen; één leerling had thuis een tentdoek die half zo groot was die hij op 25 kilogram zou schatten. Al met al kwamen we op een totale massa ergens tussen de 100 en 200 kilogram uit.

Leerlingen zijn hier de hoek aan het meten van de spanband

Daarna moesten leerlingen een krachtentekening maken op schaal. Om de richtingen van de spankracht en de kracht van het doek te bepalen hadden ze hun mobiele telefoon mee met de phyphox app. De telefoon kunnen de leerlingen tegen de spanband en het tentdoek houden om zo de hoek te bepalen. Daarna was het dan wel een uitdaging om die hoeken juist op papier te krijgen, want is die gemeten hoek nou ten opzichte van de horizontaal of de verticaal? De tip om eens te kijken hoe de tent er uitziet hielp ze op weg. Toen de richtingen eenmaal op papier stonden was de constructietekening zo getekend.

Leerlingen waardeerden deze les enorm. Ze waren op deze manier met natuurkunde bezig terwijl ze lekker in het zonnetje zaten. Daar verlangen we in deze herfstige dagen wel weer naar terug nietwaar 😉 ?