Gamification / Practica · 13 september 2022

Flippity

Dit is een berichtje over een tool die fantastisch is in je lespraktijk. Jaren geleden leerde ik Flippity kennen op een jongNVON conferentie. Vorig jaar deed hij het niet meer maar nu is het weer “up and running” en nog intuïtiever dan het was. Met Flippity maak ik bijvoorbeeld random tweetallen voor practica, random klassenplattegronden en kies ik een leerling uit om de vraag te beantwoorden.

Hierboven zie je het rad. Het is allemaal mooi strak ontworpen met mooie kleuren en een duidelijk lettertype. Dit rad gebruikt een collega van mij om 5 leerlingen te kiezen voor huiswerkcontrole en is er erg tevreden over.

Zelf gebruik ik nu de random tweetal generator het meeste. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen in 4havo hun klasgenoten een beetje leren kennen laat ik ze in het blokuur samenwerken met een willekeurige leerling. De groepjes krijgen ook nog een kleur, dat kan ook handig zijn. Als je twee leerlingen wil wisselen moet je ze even aanklikken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een leerling ziek is of wanneer een combinatie tussen leerlingen echt niet werkt.

Je kunt al je klassen in één google sheet neerzetten en dan alle links die gegenereerd worden opslaan in je bookmarkbalk. Zo heb je al je klassen voor de pak. De instructie staat hier onderaan de pagina. Veel plezier ermee!