Practica · 5 november 2021

Motion Shot app

Een terugtrekautootje is met de motion shot app van sony tot stroboscoopfoto gemaakt
Een terugtrekautootje in de Motion Shot app

Helaas heeft Sony deze app eruit gehaald en is hij niet meer te gebruiken. Ondanks vele uren zoekwerk heb ik helaas nog geen vervangende app gevonden. Je mag de foto’s op deze site wel gebruiken in je lessen over stroboscoopfoto’s.

Als ik met beweging bezig ben laat ik leerlingen graag werken met de motion shot app van Sony. Dit is een app die eerst een filmpje schiet en er dan een stroboscoopfoto van maakt waar je ook best wat kan instellen. Het kan met objecten dichtbij zoals dit autootje maar ook met een fietser van een eind weg. Leerlingen moeten een voorwerp op de foto zetten om de schaal te kunnen bepalen. Hiermee kunnen ze een x,t diagram maken. Afhankelijk van de jaarlaag laat ik ze een constante snelheid of juist versnelling of vertraging “fotograferen” zodat ze bijvoorbeeld de eindsnelheid kunnen uitrekenen uit de grafiek. De leerling op de volgende foto heeft wel een mooie foto maar helaas geen schaalobject op de foto.

Een leerlingfoto met een rollend stuk plakband. Helaas zonder schaal
Een foto van een leerling die een plakbandrolletje laat rollen

Leerlingen maken aan de hand van hun foto met liefst 8 beeldjes een x,t diagram. Soms kan de app een beetje buggen zoals bij deze leerling die een bal op de foto heeft gezet:

Een motion shot bewerking van een rollende bal

Hierna berekenen leerlingen de schaal van de foto. Hierna maken ze een tabel met de gemeten afstanden en de werkelijke afstanden. Hierna kan er een x,t diagram getekend worden. De leerling van bovenstaande foto heeft er deze grafiek bij gemaakt, die er keurig uitziet:

Helaas werkt de app niet meer, maar ik heb nog best wat leerlingfoto’s uit het verleden kunnen vinden. Dus als je extra stroboscoopfoto’s wil hebben, ze staan hieronder.

En zoals altijd: gebruik het, pas het aan en deel het!