Practica · 3 december 2021

Bierschuimpracticum

Vrijdagmiddag het zesde en zevende uur: een perfect moment om met havo4 en havo5 het bierschuimpracticum te doen. Leerlingen bepalen de halveringstijd van het bierschuim van hun zelfgekozen merk. Hiermee kunnen we een vergelijkend warenonderzoek houden om daarna bij de borrel het bier te kiezen met het beste bierschuim. De merken die wij hadden zijn Grolsch, Kordaat, Heineken en Leffe.

De biertjes voor het bierschuimpracticum

Leerlingen krijgen de opdracht om de hoogte van het bierschuim te meten (dus alleen het witte gedeelte). Dat zakt in het begin sneller in dan aan het einde dus krijgen ze de instructie om de eerste minuut elke 10 seconden te meten, de tweede minuut elke 20 seconden en daarna elke 30 seconden. Dit doen ze tot ze acht minuten gemeten hebben. Daarna maken ze een grafiek van de schuimhoogte uitgezet tegen de tijd. Hier kunnen ze één, twee en zelfs drie halveringstijden in bepalen.

Een grafiek van een leerling die er drie halveringstijden in af kan lezen.

Leerlingen hebben er erg veel lol in, en daar is dit practicum ook deels voor bedoeld. De foto hieronder laat jongens zien die ermee bezig zijn (en die toestemming hebben gegeven om deze foto te gebruiken). Deze leerlingen hebben er overduidelijk veel plezier in.

Leerlingen laten zien hoe het bierschuimpracticum gedaan wordt: met veel lol.

Wanneer de leerlingen de halveringstijd hebben bepaald schrijven ze die op het bord zodat ze antwoord kunnen geven op de vraag welk bier nu het beste is en waarom.

Mijn bord na afloop van het practicum.

Leerlingen schrijven dan een discussie met de punten rechtsonder op het bord. Een voorbeeld van de resultaten, conclusie en discussie staat hieronder. Helaas heeft deze leerling niet opgeschreven hoe ze aan haar conclusie komt, maar de discussie vind ik wel oké.

Het werk van een leerling die in de discussie duidelijke punten voor meetonnauwkeurigheden aangeeft, en een goed idee voor het vervolgonderzoek.

Wij hebben er erg veel lol in gehad, dus dit is een aanrader. Je hebt maatcilinders van 100mL nodig, wat flesjes bier en een liniaal. Weinig materiaal en veel lol!