Practica · 17 november 2023

Dia’s

Optica is bij ons in klas 3 en 4 nog steeds vaste prik. Ik vind het een leuk toegankelijk onderwerp dat in het dagelijks leven ook vaak terugkomt. Daarnaast is het een onderwerp dat zich leent voor veel practica en dat vind ik erg tof. Alleen die dia’s…. Een F of een p/d/q/b is nou niet echt inspirerend voor leerlingen. Daarnaast hebben leerlingen echt geen idee meer wat een dia is en waar die oorspronkelijk voor bedoeld is. Vorig jaar besloot ik de vinylsnijder eens te gebruiken voor nieuwe dia’s. En wauw, wat een enthousiaste leerlingen heb ik daarmee gekregen!

Ik heb ervoor gekozen een boel plaatjes te zoeken van films en dergelijke die bij de belevingswereld van de leerlingen passen. Harry potter, Disney (Wall-e en Eve gooiden hoge ogen bij de heren in de klas), en het logo van de school voor tijdens de open dag.

Door leerlingen keuze te geven welke dia ze mogen kiezen vergroot je het eigenaarschap van de leerlingen over het practicum. Dit zorgt er dan weer voor dat de leerlingen serieuzer met het practicum bezig gaan.

De vinylsnijder kan best dunne lijntjes uitsnijden. Dit maakt ook dat het heldere beelden worden die leerlingen goed kunnen meten.

Wil je zelf dia’s maken?

  • Let dan op dat je een plaatje hebt die niet symmetrisch is, dus boven en onder moeten verschillend zijn, en links en rechts ook. Het logo van Monsters Inc. is dus helaas niet geschikt omdat die symmetrisch is. Wall-e is ook discutabel, maar te leuk om achterwege te laten ;-).
  • Haal een oude dia uit elkaar en meet op hoe groot het plaatje is dat erin moet. Gebruik dat om rechthoekjes in je programma te maken, om daar de plaatjes in te centreren.
  • Ik heb de plaatjes uit zwart vinyl gesneden, dat kun je online bestellen of bij de lokale hobbywinkel kopen.
  • Na het uitsnijden haal je alle overbodige vinyl weg.
  • Ik heb het vinyl op hard plastic geplakt, ik geloof dat het een doorzichtige deksel was van een cadeauverpakking ofzo. Je kunt ook in de hobbywinkel doorzichtig plastic halen.
  • Haal de oude dia’s met F of d/p/q/b uit elkaar en vervang de plaatjes door je nieuwe plaatjes.
  • Maak je leerlingen blij met de nieuwe dia’s!

Veel plezier met je optica practica, gebruik het, pas het aan en deel het!