Practica · 15 maart 2024

Balansvogel

Als ik minilesjes mag geven aan aankomende brugklassers gebruik ik graag de balansvogel. Het is een lesje van 20 minuten en behandelt het zwaartepunt van een voorwerp. Aan het einde van de miniles kunnen de leerlingen hun eigen balansvogel mee naar huis nemen, dus dan hebben ze ook een leuk aandenken.

De balansvogel

Leerlingen beginnen met wat ze weten over natuurkunde en komen er zo achter dat het geen biologie is. Dan krijgen ze informatie over wat het zwaartepunt is en voorspellen ze het zwaartepunt op hun rechthoekige blaadje waar de vogel op geprint staat.

De geprinte stapel balansvogels met paperclips

Uiteindelijk knippen ze de vogel uit en moeten ze opnieuw voorspellen waar het zwaartepunt ligt. Ook dat kunnen ze controleren. Met paperclips kunnen de leerlingen het zwaartepunt verplaatsen zodat de vogeltjes echt op hun snavel kunnen balanceren.

Benodigdheden:

  • Hobbykarton van de Action
  • Paperclips van de Action
  • Scharen
  • Pennen/potloden

Het hobbykarton van de Action is al op A5, en in allerlei leuke kleurtjes. Zet de printer op A5 en je vogels rollen zo de printer uit. Het bestand op A5 staat hieronder op de pagina.