Simulaties · 30 november 2021

Gravitatiekracht

Met de vijfdeklassers ben ik gestart met het hoofdstuk over het zonnestelsel. Ik vind het één van de leukste onderwerpen omdat er veel over te vertellen is en leerlingen de maan, zon en sterren zelf kunnen zien. De les voordat ik gravitatiekracht uitleg krijgen ze een opdracht bij een PHET simulatie waar ik tijdens de uitleg op terug kan komen. Het is een opdracht bij de simulatie “Gravitatiekracht lab“.

De simulatie over gravitatiekracht waar de massa en de straal gewijzigd kan worden

Het is een aangepaste opdracht van de opdracht van PHET zelf. Leerlingen starten met het uitzoeken van het verband tussen variabelen en de gravitatiekracht. Leerlingen zijn bij mij tijdens practica al veel met verbanden bezig dus voor hen is dit goed te doen maar het kan zijn dat je ze er wat bij moet helpen. De simulatie laat intuïtief zien wat er met de gravitatiekracht gebeurt wanneer een variabele wordt gewijzigd. Ze kunnen de massa van beide voorwerpen en de afstand tussen beide voorwerpen veranderen.

Er wordt in de opracht ook gerefereerd aan de derde wet van Newton. Op dit moment zit die niet in de syllabus voor de havo maar die ik wel altijd behandel. Je kunt hiervoor natuurlijk altijd even het filmpje uit dit bericht laten zien.

Leerlingen stellen uiteindelijk in de opdracht zelf de formule op die in de daaropvolgende les met uitleg ook wordt gegeven, zodat ze kunnen kijken wat het verschil is. De gravitatieconstante nemen de leerlingen niet mee, maar omdat dat geen variabele maar een constante is is dat niet erg.

Gebruik het, pas het aan en deel het!