Practica · 1 oktober 2021

BoomWhackers

Afgelopen zomer heb ik een workshop ritme en klanken gehad waar we met BoomWhackers werkten. Het zijn buizen aan beide kanten open, en op de juiste lengte om op deze manier tonen te kunnen maken. Door tegelijk met verschillende BoomWhackers te slaan kun je ook akkoorden maken.

Ik bedacht me toen dat dit echt heel erg gaaf was om bij staande golven als practicum te doen. Idealiter nog met een workshop, maar dat is dit jaar niet gelukt. Ik vroeg de docente muziek of ze het kende en we hadden een tas met 24 BoomWhackers op school!

Afgelopen vrijdag heb ik de tas geleend en er een opdracht bijgeschreven waar de leerlingen ongeveer 45 minuten mee bezig waren met veel plezier.

Mijn havo5 leerlingen zijn bezig met de aantekeningen ernaast om de golflengte te bepalen

De frequentie meten met de PhyPhox app lukt niet zo goed als ik hoopte omdat het maar korte klanken zijn, maar een indicatie dat de berekende frequentie aan de hand van de gemeten golflengte klopt was er wel.

Bij het onderzoeken welke boventonen overeen komen hadden ze wat hulp nodig nadat ze de berekeningen hadden gedaan. Het is ook te horen welke BoomWhackers boventonen delen aan de klank wanneer je er twee tegelijk aanslaat.

Als je het ook wil doen, aanrader! De boomwhackers mogen alleen op zachte dingen (bijvoorbeeld bovenbenen) geslagen worden omdat er anders deuken ontstaan die het geluid geen goed doen. Dus spreek je collega van muziek aan, misschien heb je ze gewoon al op school!

Deze leerling is bezig met de BoomWhacker die een A geeft als je hem tegen je aan slaat

Wil je de opdracht ook doen? Hier zijn de opdrachten die ik heb gemaakt. Gebruik ze, pas ze aan en deel ze!