Practica · 10 december 2021

Nachtjacht

In de afgelopen NVOX (#9 2021) werd er gerefereerd aan een artikel dat ik jaren geleden (NVOX #3 2020) schreef over een “scavenger hunt” voor leerlingen. De nachtjacht is een extra opdracht bedoeld voor de leuk om leerlingen te motiveren om naar de sterrenhemel te kijken. Leerlingen kunnen punten verdienen door opdrachten te doen en de foto’s ervan te delen.

Sinds corona kan dat delen via teams wat het nog makkelijker maakt om de foto’s in te leveren. Ik heb in het team een extra kanaal gemaakt voor de scavenger hunt waar ze de foto’s kunnen inleveren. In dat kanaal staat ook het Excel bestand waar de scores in bijgehouden wordt zodat de leerlingen kunnen zien waar ze staan.

Ikzelf doe ook mee, dus heb van het weekend een foto gemaakt van de maan bij daglicht:

De maan bij daglicht (al is de camera van mijn telefoon niet optimaal)

De opdrachten lopen uiteen van de maan fotograferen tot een Beer Can Camera maken en ophangen op het dak (zie daarvoor dit filmpje, een aanrader). Ook kunnen ze punten verdienen door uit te zoeken hoe je het noorden met de sterren kan bepalen. Ik heb aan het einde van de periode wat prijsjes voor de leerlingen die de meeste punten hebben. Voorbeelden zijn gummen in vormen van planeten, een sticker van de maan of een boek over het zonnestelsel. Iets om het hele jaar naar uit te kijken bij de action of de flying tiger.

Hieronder vind je de scavenger hunt (print hem op stevig A4-papier, omslaan langs korte zijde!) en een score-formulier die je in teams kan zetten.
Gebruik het, pas het aan en deel het!